04 Aralık 2022 Pazar
Bir ders için “çok zor yapamıyorum” demeden önce gerçekten o derse “gerekli zamanı ayırdım mı?” diye düşünmelisin. En az 5 kez en baştan bu derse çalışmayı denedin mi? Üstün körü öylesine yapılan çalışmalardan bahsetmiyoruz. Gerçek anlamda “o dersin başına 5 kere oturdum” diyebiliyor musun? Eğer bunu gerçekten diyebiliyorsan o zaman söyleyeceklerimizi kulak ardı edebilirsin. Değilse okumaya devam edip aşağıdaki maddelerin kaçına evet diyebildiğine bir bak.
Yapamıyorum dediğim dersi es geçmek yerine en az 40 dakika “Nasıl çalışacağım, nereden başlamalıyım, en çok hangi nokta beni zorluyor?” diye üzerinde düşündüm ve plan yaptım.
Konuyu öğretmenimden can kulağı ile dinledim.
İlk anlatımda konu havada kaldı, sonrasında internette başka hocalardan konu anlatım videoları izledim.
Yazarak ve özet çıkararak çalışmak benim daha kalıcı öğrenmeler gerçekleştirmemi sağlıyor, o yüzden konu anlatım kitabımdan not çıkararak çalıştım.
Çalıştığım konunun içeriğine uygun olarak kavram haritalarından, haritalardan, modellerden, tablo ve şemalardan yararlandım.
Örnek ve çözümlü soruları inceledim ve sonrasında bu soruları kendim adım adım çözmeye çalıştım.
Çözemediğim bir soruyla karşılaştığımda doğru cevabını mutlaka öğrendim.
Ezberlemekte zorlandığım formülleri ve bilgileri renkli post-itlere yazıp sürekli görebileceğim yerlere koyup sık sık tekrar ettim.
Konuya öğretmen benmişim gibi çalışıp kendi kendime ya da bir arkadaşıma anlattım.
Konuyu iyi bilen bir arkadaşımdan, yakın çevremden ya da öğretmenlerimden konu ile ilgili yardım istedim.
Şimdi tüm maddelerin kaçına “ evet “diyebiliyorsun. Eğer sadece birkaç maddeye evet dediysen kendine uygun olanları seçip birkaç maddeyi daha denemelisin. Diyelim ki tüm bu maddelere evet dedin, o zaman da bu dersi ya da bu konuyu feda etmekte ve gözden çıkarmakta kararlı mısın? Gireceğin sınavlarda bir adım öne geçmek varken vazgeçecek misin? Yoksa tekrar bir şans daha verip harekete geçecek misin?