Üniversiteye Girişte Okul Diploma Notunun Etkisi

04 Aralık 2022 Pazar
Üniversite girişte öğrencilerin sınavlarda elde ettiği puanların üzerine okul başarısının yansıması diyebileceğimiz bir katkı da eklenir. Bu katkı, adayların diploma notlarından elde edilen Ortaöğretim Başarı Puanlarının katkısıdır.

Öğrencilerin diploma notları 100 üzerinden hesaplandıktan sonra diploma notu 5 ile çarpılarak en küçüğü 250, en büyüğü de 500 olan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) bulunur.

Öğrencilerin sınav puanları belli olduktan sonra; hangi okulda okuyor olursa olsun hangi puan türünü hedefliyor olursa olsun her öğrencinin OBP’si 0,12 katsayısıyla çarpılıp bulunan değer öğrencinin sınav puanlarının üzerine eklenir. Bulunan bu puan üniversiteye yerleştirmede kullanılan puandır.
Bu durumda en yüksek TYT veya AYT puanı 500 olduğuna göre en yüksek OBP katkısı da 500 x 0,12 = 60 olacak ve alınabilecek en yüksek yerleştirme puanı 560 olabilecektir.