Not Tutmak ve Yazarak Çalışmak

04 Aralık 2022 Pazar
Not tutmak ve yazarak ders çalışmak yararlı mı zararlı mı? Yazarak çalışma teknikleri neler? Not tutarken nelere dikkat etmeli? Not çıkararak ve yazarak ders çalışmak vakit kaybı mı? Tüm bu soruların yanıtı yazımızda!

Yazı yazma eylemi, insanı yavaşlatan bir çalışma yöntemi olarak görülse de sizin öğrenme stilinize uygunsa ve başka türlü tam öğrenme gerçekleştiremediğinizi düşünüyorsanız mutlaka bu yöntemle devam etmelisiniz. Ayrıca yazarak çalışmanın kalıcılığı ve konsantrasyonu artırdığı, yaratıcılığı geliştirdiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Peki, bu yöntemi daha verimli şekilde kullanmak için neler yapmalı?

Yazarak Nasıl Çalışmalı?

Bir kitaptan çalışacaksanız özet çıkartmaya başlamadan önce okuma yaparak anahtar kelimelerin ve önemli noktaların altını çizin. Ara cümleleri atlayın.
Sonrasında altını çizdiğiniz yerleri kendi cümlelerinizle ve anlayacağınız şekilde kısaltmalar yaparak defterinize aktarın.
Yazma işlemini yaparken renkli kalemlerden yararlanın.
Yazıları tek bir paragraf şeklinde değil, madde madde yazmaya çalışın.
Başlıkları soru haline getirebiliyorsanız bu şekilde notlar alın.
Zihin haritalarından, tablolardan, grafiklerden ve kavram haritalarından yararlanın.
Çalıştığınız şeyi elinizden geldiğince görsel hale getirin. Bu kalıcılığı artıracaktır.
Eğer dinleyerek not tutacaksanız bu aşamada söylenen her şeyi yazmaya çalışmayın. Vurgulanan noktaları sade ve kısa şekilde not alın.
Dinleme sonrasında notlarınızı tekrar gözden geçirip