LGS’de Test Çözme Taktikleri

04 Aralık 2022 Pazar
1- Önce soru kökünü oku! Önce soru kökünü okursak zihnimizde soruya hazırlık yapar ve paragrafı onu göre okuruz. Bu da bize zaman kazandırır.

2- Sorudaki ipuçlarını yakala! Altı çizili veya koyu puntoyla yazılmış kısımlara mutlaka dikkat etmeliyiz.

3- Önyargılı yaklaşma! “Bu soru çok kolay” , “Bu soru çok zor” gibi yargılardan kaçınmalıyız. Zaman kazanmak için yaptığımız bu durum daha fazla zaman kaybetmemize sebep olabilir.

4-Çeldirici şıklı sorular: Çeldirici şıklar genellikle önden verilir. İki şık birbirinin zıttıysa biri doğru cevap olabilir.

5- Şıkları eleyerek doğru yanıtı bulma: Soru hakkında fazla bilgi sahibi değilsek şıklardan giderek doğru yanıtı bulmaya çalışabiliriz. Fakat yine de çelişkide kalıyorsak boş bırakmamız gerekir.

6- Turlama Taktiği: Çözülemeyen soruya işaret koyup geçebilirsiniz. Tüm soruları cevapladıktan sonra geriye dönüp işaret koyduğunuz soruya tekrar bakabilirsiniz.

7- Kendinizi yavaşlatmayın! Soruları sesli ya da dudaklarınızı kıpırdatarak değil gözlerinizle içinizden okuyun. Soruyu okurken sadece ipuçlarının ve önemli gördüğünüz yerlerin altını çizin. Böylelikle soruya geri döndüğünüzde tüm soruyu okumakla zaman kaybetmezsiniz.

8- Çok soru değil verim alabileceğiniz kadar soru çözün. Kendinize bir hedef soru sayısı belirleyin ve zaman geçtikçe soru sayısını arttırın. Böylece bir anda yüklenmemiş olacaksınız ve hızınız artacak.

9- Geçmiş yıllarda çıkan soruları ve yayınlanan örnek soruları mutlaka çözün.

10- Yeni nesil sorular için branş öğretmenlerinizin öğrettiği taktikleri iyi kavramaya çalışın, yapamadığınızda mutlaka yardım alın.

11- Günde mutlaka en az 40 dakika kitap okuyun. Kitap okuma oranınız arttıkça yeni nesil sorularda da başarı oranınızın arttığını göreceksiniz.

12- Bir konuyu öğrendikten hemen sonra yeni nesil soru çözmeye çalışmayın. Önce konuyu kavramanız gerekiyor. Soru çözmeye önce kolay sorulardan başlayın daha sonra orta seviyede sorular çözün ve son olarak yeni nesil sorulara bakın.

13- Girdiğiniz deneme sınavları haricinde kendiniz de mutlaka süre tutarak deneme sınavı alıp çözün. Bu hem konuları daha hızlı kavramanıza yardımcı olacak hem de sınavda süreyi daha iyi kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır.

14- Son olarak tüm dersleriniz aktif ve vaktinde katılın. Düzenli bir program oluşturun. Ders çalışmak dışında da mutlaka sevdiğiniz şeylere zaman ayırın!