Ders Çalışma Programı Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli ?

04 Aralık 2022 Pazar
Ders çalışma programı hazırlarken nelere dikkat etmeli? Ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Tüm sorularınızın yanıtı yazımızda!

Ders çalışma programı hazırlamak her öğrencinin belli aralıklarla yaptığı ama genellikle uymakta zorlanarak pes ettiği bir konudur. Ders programına uyulamamasının en önemli sebeplerinden biri öğrencinin kendini tanımadan program yapmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kendinizi tanıyarak, odak sürenize dikkat ederek ve eksiklerinizi bilerek bir çalışma programı oluşturmalısınız.

Ders Çalışma Programı Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kendinizi Tanıyın
Odak sürenizi, çalışma şeklinizi ve eksiklerinizi belirleyerek işe başlayın.
Hedefinizi ve Amacınızı Belirleyin
Ders çalışma programını neye ulaşmak için oluşturuyorsunuz. Amacınız yıl sonunda belli bir başarı puanına mı ulaşmak? LGS ya da YKS gibi bir sınava hazırlanıyorsanız hedeflediğiniz dereceyi yapmak için mi çalışıyorsunuz? Bunları göz önünde bulundurarak bir program oluşturmalısınız.
Günlük Rutininizi Gözden Geçirin.
Okul, kurs ve temel ihtiyaçlar günlük hayatınızda ne kadar vaktinizi alıyor? Bunları 24 saatin içinden çıkarıp size kalan süreyi ders çalışmak üzere planlayın.
Mola Sürenizi Belirleyin.
Ders programı oluştururken mola süresini ayarlamak çok önemlidir. Eğer ihtiyacınız olandan az bir süre ayırsanız çabuk sıkılıp ders çalışmaktan uzaklaşırsınız. Mola süresini uzun tutmanız da dersten kopmanıza, odağınızın dağılmasına sebep olacaktır. İdeal olan 30-40 dakika çalışma sonrası, 10-15 dakika mola vermektir.
Saat Aralıklarını Kesin Bir Şekilde Belirlemeyin.
Saat aralıklarını çalışacağınız konuya ve çalışma şeklinize göre ayarlamalısınız. Eğer konuya yazarak çalışmanız gerekiyorsa çalışma süreniz uzayacaktır. Bu nedenle çalışacağınız konuyu ve çalışma şeklinizi net bir şekilde belirlemeli buna göre de çalışma sürenizi şekillendirmelisiniz.
Eksiklerinizi Belirleyin.
Özellikle eksiğinizin çok olduğu derslere ve konulara programınızda daha fazla yer verin. Bu durum sıkılmanıza sebep oluyorsa zorlandığınız dersin hemen ardından iyi olduğunuz derse yer vererek programınızı oluşturabilirsiniz.
Gün İçinde Kaç Derse Çalışacağınızı Belirleyin.
Tüm gün tek derse ayırmayın. Aynı şekilde tek bir gün içinde 5-6 farklı derse de yer vermeyin. İdeal olan günlük 2 ila 3 derse çalışmaktır.