Çalıştığım Konuları Unutmamak Ne Yapmalı ?

04 Aralık 2022 Pazar
Ders çalışırken ya da sınavlara hazırlanırken çalıştığınız konuların kalıcı hale gelmesi için neler yapılabilir? Hafızayı nasıl etkili kullanabilirsiniz?

Meraklı Olun: Çalışacağınız konuyla ilgili heyecan duyun ve merak edin.
Gözden Geçirin: Konuyu inceleyin ve ana hatlarını belirleyin.
Konuyu Detaylandırın: Konunun nedenlerini ve sonuçlarını anlamaya çalışın. Sadece kısa anlık bilgileri değil, detaylı bilgiyi anlamlandıracak kadar veri toplayın. Yoksa anlık sadece cevaba yetecek bilgi, desteklenmediği için hemen unutulacaktır.
Sesli Okuma Yapın: Yüksek sesle okuma yaparak da konunun akılda kalması sağlanabilir.
Soru Hazırlayın: Konunun önemli kısımlarını soru haline getirip listeleyin. Daha sonra bu soruları cevaplandırarak konunun püf noktalarını gözden geçirmiş ve tekrar yapmış olacaksınız.
İlişkilendirme Yapın: Daha önceden var olan bilgilerinizle yeni öğrendikleriniz arasında ilişki kurun. Önceki bilgilerle konunun bağdaştırılması gereklidir. Ve konu ne kadar çok şeyle ilişkilendirilirse o kadar çok ipucu olacak ve hatırlama kolaylaşacaktır.
Görsel Öğelerden Yararlanın: Bilgileri örgütlemede tablo, şema, kavram haritası, zihin haritası vb. görsel öğelerden yararlanmak faydalı olacaktır. Bilgiyi hatırlamanız gerektiğinde zihninizde bu görselleri canlandırarak işi kolaylaştırabilirsiniz.
Tekrar Edin: Her bölümü bitirdikten sonra birkaç kere geri dönüş yapıp tekrar edin. Kendi sesinizi kaydederek tekrar yapmak da işe yarayacaktır.
Yeniden Gözden Geçirin: Konuyu daha önce aldığınız küçük notlar üzerinden tekrar hatırlayarak pekiştirin.